top of page

PROPOLİS NEDİR

Propolis; bal arılarının bitki ve ağaçlardan topladıkları reçine, müsilaj ve zamk gibi maddeler ile kendi ürettikleri çeşitli salgılar (enzimler) ve bal mumu ile harmanlayarak oluşturdukları önemli bir arı ürünüdür.  Arı Ağaçlardaki reçineyi çeneleri ile koparıp arka ayaklarında kovana getirirler.

3.jpg

Şekil-1 Ağaçların özellikle yaralanan yerleri ilkbaharda yeni filizlenen bölgeleri reçine bırakır.

         Bal arısı propolisi kovandaki çatlak ve yarıkların kapatılmasında, kovan iç yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayarak kovanın cilalanması ve dezenfeksiyonunda, kovan içi petek ve çerçevelerin yapıştırılmasında ve onarılmasında, peteklerdeki yavru gözlerinin propolis ile kaplanarak dezenfeksiyonunda, kovan ön deliğinin kışa gidemeden önce propolis ile kapatılarak soğuktan korunmasında ve kovana yabancı canlıların girişinin önlenmesinde veya kovana giren ve kovandan atılamayacak büyüklükte olan yabancı canlıların öldürülmesinden sonra mumyalanarak kokuşmasının engellenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Özetle propolis kovanın yapı malzemesidir.

Propolis kaynağına (propolis topladığı bitki) bağlı olarak, rengi sarımsı yeşilden, kırmızı koyu kahverengiye kadar değişiklik gösterir ve farklı aromatik kokulara sahiptir

4.jpg

Şekil-2 Her bölgede farklı propolis kaynağı olan bitkiler bulunur Bu sebeplen bal arısı farklı renk ve özellikte propolis toplar tipte 

         Propolisin kimyasal yapısında; fenolik bileşikler (flavanoidler ve fenolik asitler) ve esterleri, alkoller, aldehitler, ketonlar, terpenler, kumarinler gibi yüksek özellikte antioksidan maddeler, stereoidler, aminoasitler, Mg, Ca, I, K, Na, Cu, Zn, Mn ve Fe gibi elementler, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri ile çok sayıda yağ asidi ve enzimde bulunduğu 300 den fazla aktif madde bulundurur.

Propolisin içeriğindeki bu aktif bileşikler propolise; bakterilerin (antibakteriyal), parazitlerin (antiparaziter), mantarların (antifungal) ve virüslerin (antiviral) neden olduğu pek çok hastalığı önleyici ve iyileştirici etkilere, antitümoral (kansere karşı iyi gelen), antioksidan (vücuttaki bazı zararlı maddelerin zararsız hale getiren), rejeneratif (yara iyileştirici), antienflamatuar (yangı giderici, apse vs.), immunmodulator (bağışıklık sisteminin düzenleyici), antiülser (ülser oluşumunun engelleyici ve iyileştirici), gastroprotektif (sindirim sistemimizi koruyucu), kardioprotektif (kalbi koruyucu), hepatoprotektif (karaciğeri koruyucu), analjezik (ağrı kesici) ve lokal anestezik gibi birçok özellik kazandırırlar. Bu çalışmalar deneysel çalışmalar ile elde edilen sonuçlardır, canlı organizmada çalışılarak elde edilen bulgular değildir. Ayrıca her propolis bu etkilerin tümüne sahip değildir. İçeriğinde bulunan aktif bileşiklere ve bitki örtüsüne bağlı olarak farklı biyolojik etkiler gösterebilir.


          Propolis içeriğindeki faydalı bileşikler, çevre bitki örtüsüne (propolis kaynağına), mevsimlere, yüksekliğe ve arı ırkına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle her bölgenin propolisi ve kimyasal içeriği farklıdır. Bu durum propolisin standardizasyonu zorlaştırır. 

 

         Bilimsel çalışmalar ile orta konulmuş propolisnin biyolojik etkileri

Propolisin biyolojik etkilerinden çıkarımda bulunarak tedavi girişimlerinde bulunmayınız. Bu çalışmalar deneysel ortamda bilim adamların sahip oldukları propolisler ile yapmış oldukları denemelerdir.

 

Propolisin kovandan toplanma yöntemleri

         Propolis kovandan genelde çerçeve önlerinden veya giriş deliğinde biriktirilen propolislerden toplanır. Fakat bu bölgelerin kirli olması kalıntı riski taşıması nedeniyle son yıllarda propolis tuzakları kullanılmaya başlanmıştır. Propolis tuzağı kovan üzerine yerleştirilir. Bal arısı buradaki boşlukları topladığı propolisler ile kapatır. Tuzak dolduktan sonra boş olan tuzaklar le değiştirilir. Böylelikle her seferinde temiz ve kaliteli propolis hasadı yapılır. 

*Ürünlerimizde kullanılan propolisler tamamen tuzak propolislerinden elde edilmektedir. Üretim yapan arıcılarımıza öncelikle temiz ve kaliteli propolis toplanması ve saklanması ile ilgili eğitim verilmektedir.

5.jpg

Şekil-3 Propolis kovandan temiz ve sağlıklı bir şekilde toplayabilmek için kovan üzerine içerisinde açıklıklar bulunan bir aparat (propolis tuzağı) yerleştirilir. Bal arısı kovan içerisine ışık girmesini engellemek için bu delikleri propolis ile kapatılır. Tuzaklar dolduktan sonra toplanarak propolis hasadı yapılır

6_edited.jpg

                                                       Şekil-4 Tuzak boşluklarının bal arıları tarafından propolis ile kapatılması.

​​

Bu kılavuz Bee Happy Arıcılık tarafından hazırlanmıştır.

 

Adres: Beçin Mah. 2. Soğukkuyu Cad. Yemişlik Küme Evleri. No:2 D/2 Milas/Muğla

Tel: 02522750840

İşletme Kayıt No: TR-48-K-025960

www.apitonic.com

bottom of page